Bulgur - Az egészséges és könnyen elkészíthető köret
A bulgur főképp a török és a közel-keleti konyha ismert alapanyaga, de egyre többen fedezik fel jó tulajdonságai miatt alternatív köretként a hazai gasztronómiában is.
Így készül a bulgur:
A búza nem teljesen érett állapotban kerül betakarításra, majd előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják ezután összetörik. Mivel az egész búzaszem felhasználásra kerül, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok is megmaradnak.
Leginkább rizs vagy tarhonya helyett lehet használni, mivel főképp erre a két köret alapanyagra hasonlít. Egyszerű elkészíteni, változatosabbá és egészségesebbé teheted a táplálkozásodat, ha fehér rizs vagy tarhonya helyett bulgurt készítesz. További előnye, hogy a barna rizzsel szemben a bulgur fele annyi idő alatt megpuhul.
Bulgur jótékony hatásai:
- Rostokban gazdag, ami segíti az emésztést segíti, enyhíti a székrekedéses panaszokat
- Vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös
- Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlható
- Magas vastartalma mellett B-vitaminokban is bővelkedik
Felhasználása: Az egyik legegyszerűbb változat: kétszeres mennyiségű forró vízzel leönteni, ízlés szerint fűszerezni, majd letakarva 20 percig kell hagyni, hogy megszívja magát vízzel. Másik módja, amivel karakteresebb íz érhető el, ha kevés olajon aranysárgára pirítod, ezután öntsd fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt főzd puhára.
Összetevők: bio* durumbúza
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
* Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból származó bio termék.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Száraz, hűvös helyen tartandó
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
Gyártó: BiOrganik Online Kft.
Származás: Törökország
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1436 kJ / 340 kcal
Zsír: 1,3 g, amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 63,4 g, amelyből cukor:0,4 g
Fehérje: 12,3 g
Só: 0,04 g