Hüvelyesek közül a lencse legelterjedtebb, Európában főképp a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.
Tulajdonságai:
- a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma
- növelik a teltségérzetet, ezért ajánlott fogyasztani azoknak is, akik szeretnék csökkenteni testsúlyukat
- többféle ásványi anyagot tartalmaz, vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamák számára kifejezetten ajánlott
- alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel
Felhasználása:
A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ezt a kellemetlen hatását csökkentheted, ha a lencsét főzés előtt beáztatod, vagy az első főzőlevet leöntöd és friss, tiszta vízzel vagy alaplével főzöd tovább.
A lencsét őrölt formában lisztként sűrítőszerként lehet használni főzelékekhez, krémlevesekhez, mártásokhoz.
A barna lencséből leggyakrabban levest és főzeléket szokás készíteni. Ezen kívül készülhet belőle fasírt, lehet használni zöldséges és húsos ételekhez tölteléknek. Lencse pástétom is főzhető belőle, illetve a keleti gasztronómia ételeivel is érdemes kísérletezni.
Főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára érdemes beáztatni, így a főzési idő nagyjából 30-40 perc lesz.
Fűszerei: mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.
Összetevők: barna lencse*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Gluténmentes üzemben csomagolva.