Közel 80%-is telítetlen zsírsav és rendkívül gazdag vitamin és ásványi anyag tartalma az alábbi területeken fejti ki egészségvédő hatását:
- megfelelő értéken tartja a magas koleszterin szintet
- késlelteti az érelmeszesedést
- magas antioxidáns tartalmával lassítja a szervezet öregedési folyamatait
- E-vitamin tartalma segít megőrizni a bőr egészségét és szépségét
- gyulladáscsökkentő hatása több szerv egészségées működését is támogatja
- magas magnézium tartalma hozzájárul a szív egészséges működéshez
- segít a vércukorszint szabályozásában
- férfiak esetében a prosztata védelmét szolgálja
- hölgyek számára a menopauza tüneteit enyhíti
Bár az tény, hogy az említett ásványi anyag és vitamin tartalmából valamennyit veszít a préselés előtti pirításnak köszönhetően, azonban máshoz nem hasonlítható, karakteres íz csak ennek az ún. stájer eljárásnak a hatására nyerhető ki a tökmagokból.
De mi az a stájer eljárás: "A stájer típusú tökmagolaj európai uniós földrajzi védettséget élvez. Készítésének módja eltér a szokásos hideg sajtolásos módszertől: a megőrölt tökmagokat vízzel és sóval összekeverik, majd addig pörkölik, míg a víz elpárolog a masszából.
A pörkölés célja, hogy a fehérjetartalmat el tudják választani az olajtól, az eljárás révén természetesen az olaj aromája is nagymértékben megváltozik. " - forrás: Magyar Konyha
Javasolt mennyiség: napi 1 evőkanállal.
Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető innen: 1. oldal, 2. oldal