"Egyszerűen addig nem volt szabad meghalnom, hiába is iskoláztam ki több, mint 30-féle növény bio módszerrel termeszthetőségét és élelmiszerré feldolgozását, míg a bodzáét is meg nem oldom, mert erre a feladatra képtelenségnek tartottam Magyarországon embert találni! Hogy miért is? Gondoljunk csak bele: mire is taksálta a magyar ember ezt a növényt? Jószerivel csak az ágát használta gyerekként, mint fahusángot-botot játék kardozni, felnőttként már munkát is adott a bodza husángnak, mikor is kapanyéllé avanzsáltatta, sőt néha még a virágzatát is leszüretelte gyógy-frissítő szörp készítési céllal. Ha mégis maradt az ágak és virágzatok lekopasztása után őszbe érve valami a cserjéből, arra már ember a továbbiakban rá nem nézett, legfeljebb az ég madarai, vagyis Vágó István: Legyen Ön is milliomos! kvízműsorában fődíjas kérdés lehetett volna a "hogy is néz ki a bodza termés"? hisz magyar ember ezen időtájt borát és pálinkáját adó gyümölcsökre (szőlő, szilva, körte, stb.) van tájolódva s nem a nímand bodzára. Ezek után bodzát tenni a varázskalapba – rendesen világszám ígérvényű, s már zúg is az aréna az "ollé"-tól, akarom mondani a bodza lekv-áriák-tól"
Baritenor: "Bodza Rózsa Venchi" = Bodza rózsaszirommal lekvár! mottó: Nászreggelihez
A két abszolút lehetetlen (örökmozgó, mindörökké szerelem) közül az egyikre HEURÉKA-t számolt a rózsa venchink, hisz fogyasztása nyomán minden első öregecskedő hitves álmaink asszonyává válhat.
Összetevők:
Bodza rózsa (venchi)- bodza rózsaszirommal - lekvár: bodza (41%), nádcukor, ivóvíz, alma, rózsaszirom, pektin, citromsav, gyömbér, fahéj.
Gyümölcstartalom: min. 50%.
Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból.
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető [innen].
* Visszaváltható csomagolásban:
A Bio Berta márkáról
A Berta család vállalkozásaként először családi biogazdaságként indult a Kalocsa közelében lévő Fajszon, később azonban bio minősítésű feldolgozóüzemet is létrehoztak ugyanitt.
Fajsz "klasszikus természetvédett" település, hisz egy oldalról az ország fő folyója a Duna, körben pedig termőföld övezi, vagyis még az 51-es számú közlekedési főút is elkerüli. A világhírű kalocsai fűszerpaprika, valamint a sárközi fűszer tájkörzetek középpontja e település.
A Berta család így ír a kezdetekről:
"A családi bt.-t 1990-ben szántóföldi bio zöldség-fűszer-gyümölcs termesztésére alapítottuk.
Több nehézséggel találtuk szembe magunkat a cégalapítás óta: egyrészről a bio termesztés ekkor még teljesen iskola- és hagyomány nélküli volt, másrészről az anyagi-, termelőeszköz, s vállalkozási hajlandóság hiányában szenvedő gazdák között csak a saját elszántságunkra számíthattunk.
Kezdetben a bio földekről betakarított termékeinket szárítóipari szolgáltatókkal feldolgoztattuk. 1995-ben alapítottuk immár gyermekeinkkel közösen feldolgozó vállalkozásunkat.
1992-től már követőink is akadtak, 1995-re pedig kialakult a jelenlegi, európai léptékű méret- és szerkezet nagyság. A termésbiztonság, és a kiváló minőség következetes biztosítása érdekében a kezdő szerszámkészletet (ásó, kapa, gereblye) világszínvonalú – referencia értékű gép- és eszközparkká cseréltük-fejlesztettük. A XXI. századba már 50 család, 30 növényfaj, és több mint 70 hektár öntözhető terület integrációjával érkeztünk.
A feldolgozó telepet a termőhelyen, Fajszon alakítottuk ki zöldmezős beruházással. Első feldolgozott termékünk a majoranna volt.
A cég- és telepalapítás óta eltelt időszak a termékminőséget és a feldolgozottsági alternatívákat növelő fejlesztések jól összehangolt sorozata volt. A szárítva tartósítás előfőző technológiával, fehér és zöld termékeket őrlő malommal, fűszerpaprika őrlő és csíraszegényítő rendszerrel, fűszerkeverékek gyártására alkalmas gépekkel egészült ki.
Új tartósítási eljárást biztosít a 200 literes vízgőz-desztillációs lepárló. Legújabb fejlesztésünket, a zöldség-gyümölcs-nektár-sűrítmény gyártó technológiát pedig modell értékként tartja számon a hazai szakértő szféra."