Amit tudni szerettél volna a komposztálásról, de nem merted megkérdezni - Videó
A Zöldbolt és Antal Évi (vászonzsákoslány) követői mertek kérdezni. Évi, és Csilla, a Humusz Szövetség szakértője pedig válaszoltak egy kerekasztal beszélgetésen.
(Frissítve: 2023. március)
A Zöldbolt és csapata évek, vagy inkább évtizedek óta lelkes támogatója a kültéri és a beltéri komposztálásnak is. Nemhiába készült már annyi cikk ide a Zöldbolt blogjára a komposztálásról. Azonban mivel mi magunk még mindig tele vagyunk a témát érintő tudásszomjjal, ezért úgy döntöttünk hogy összehozzuk Antal Évit (vászonzsákoslány) és Urbán Csillát (Humusz Szövetség) egy beszélgetésre, ahol a Ti kérdéseitekre fognak válaszolni.
Ez az online kerekesztal beszélgetés szerencsére össze is jött. :)
Szakértőink a videóban:
- részletesen körbejárják a déli gyümölcsök komposztálásának témáját,
- beszélnek arról mi a különbség a cigaretta és a fahamu komposztálása közt,
- szó lesz a biológiailag lebomló műanyagokról és papír zacskókról is,
- arról, mi kell ahhoz, hogy társasházban komposztáljunk,
- kiderül mik azok a komposzt pontok vagy a komposzttea,
- és az új Bokashi Organko Essential beltéri komposztáló is szóba kerül majd.
Hogyan komposztálhatunk?
- kertben - vásárolt, vagy saját gyártású komposztládában (itt a végeredmény egyből felhasználható a kerti munkák során, egy földszerű anyagot kapunk),
- lakásban: Bokashi módszerrel (itt a vödörben fermentált szerves anyagot el kell ásni, vagy kerti komposztra kell helyezni), Compot edénnyel (itt hosszabb idő után, de kész komposztot kapunk), gilisztakomposzttal, gépekkel.
Összefoglalva a kültéri és beltéri komposztálás különbségeit:
- a videóban elhangzik, hogy a kerti komposztálóba nem juthatnak tejtermékek, csontok - ezeket a Bokashi komposztálóba bele lehet tenni, csak több fermentáló adalék, starter hozzáadása szükséges ilyenkor,
- kültérben jó átforgatni a komposzthalmot, hiszen szükség van oxigén jelenlétére, míg a Bokashi-típusú beltéri komposztálásnál minél kevesebb oxigént juttassunk a vödörbe, itt ugyanis fontos az anaerob, oxigénmentes környezet,
- a kerti komposzthalomban fontos odafigyelni a szén-nitrogén arányra (nedvesebb, konyhai hulladék, fű - száraz levelek, ágnyesedék), míg a Bokashi Organkonál tehetünk szinte csak nedves anyagokat is, hiszen ezeknek a bontásában segít a starter kultúra,
- fehér színű penész megjelenése a Bokashi komposztálóban nem jelent problémát (azt jelezheti, hogy túl sok a levegő a vödörben, illetve lassan töltjük meg), a sötét penész megjelenése esetén azonban kövessük a használati útmutató lépéseit.
A kerekasztal beszélgetésből készült videót itt találhatjátok meg:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Külön örültünk, hogy a lebomló műanyagok kérdése szóba került, ez egy nagyon fontos téma. Ha olyan műanyag zsákot szeretnétek használni, ami lebomlik a kerti a komposztban, akkor a "Home compost" feliratot keressétek, de Csillának nagyon igaza van abban, hogy ezek használatát is érdemes minimalizálni.
A Bokashi Organko Essential beltéri komposztáló működése:
A Bokashi Organko Essential konyhai komposztáló anaerob - a levegő jelenléte nélküli - komposztálási folyamatra lett kitalálva. Az anaerob előkomposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter használata szükséges!
A Bokashi komposzt starter természetes segédanyag, mely probiotikus mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll. Ez az anyag segíti azt a folyamatot, amikor a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. A Bokashi rendszerében a komposztálás nem fejeződik be teljesen, ezért a vödörben lévő szerves anyagot vagy el lehet ásni, vagy kültéri komposztra helyezni a folyamat teljes lejátszódásáig.
Ami a konyhai komposztálóba kerület:
- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek
- nyers vagy elkészített húsok, csontok
- kávézacc, teafű és teafilter, akár filter-papírral együtt.
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Megkértük Antal Évit, azaz a vászonzsákoslányt, hogy próbálja ki az új Bokashi Organko Essential beltéri komposztálót, ő pedig örömmel véleményezte nekünk. Hogy mit mondott? Alábbi cikkünkből kiderül!
(Frissítve: 2023. március)
Miért jobb ez a konyhai mini komposztáló, mint ha csak a szemétbe tenném a zöldhulladékot? Nem büdös a komposztáló? Mennyire megerőltető a beltéri komposztáló használata? Mire figyeljek, ha gyerekem van?
Erre, és még sok más kérdésre is választ kapsz!
(Frissítve: 2023. március)