A Rédei vegyszermentes Capitano bokorbab előnyei
Korai érésű, gyorsan fejlődő fajta, amely rövid tenyészideje miatt akár másodvetésként is termeszthető. A szálkamentes, sárga hüvelyek kiválóan alkalmasak főzésre, párolásra, levesekhez és salátákhoz. Kompakt bokros növekedése miatt nem igényel támasztékot, így könnyen gondozható. Betegségtűrő fajta, amely kevésbé érzékeny a hüvelyesek leggyakoribb betegségeire. Friss fogyasztás mellett fagyasztásra és befőzésre is kiválóan alkalmas.
Tartósítva vagy fagyasztva is megőrzi finom ízét és állagát, így egész évben élvezhető.
Vetés és gondozás
A Capitano sárgahüvelyű bokorbab vetése áprilistól júliusig történhet, amikor a talajhőmérséklet eléri a 10-12°C-ot. A napos, meleg helyet kedveli, és laza, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. A megfelelő terméshozam érdekében ajánlott rendszeresen öntözni, különösen a virágzás és hüvelyképződés időszakában.
A növény gondozása egyszerű, mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözés elkerülése érdekében érdemes a talaj vízelvezetését figyelni. Az első hüvelyek megjelenése után rendszeres szedéssel ösztönözhető a folyamatos terméshozam.
Szüret és felhasználás
A Capitano bokorbab 50-60 nap alatt érik be, így akár több hullámban is vethető. A hüvelyek zsenge állapotukban szedhetők, amikor még ropogósak és lédúsak. A frissen szedett bab azonnali fogyasztásra, fagyasztásra vagy tartósításra is kiváló.
Felhasználható párolva, főzve, levesekben, salátákban és köretekben. Vajbabként különösen finom, vajas-petrezselymes ízesítéssel elkészítve. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően egészséges és tápláló köretként is fogyasztható.
Gyakran Ismételt Kérdések
A növény bokros növekedésű, 40-50 cm magasra nő, ezért nem igényel támasztékot. A hüvelyek zsenge állapotban 50-60 nap után szüretelhetők, a rendszeres szedés segíti az új termések kialakulását. Laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban, és a meleg, napos helyeket kedveli. Főként szabadföldi termesztésre ajánlott, de nagyobb edényben is nevelhető, ha megfelelő vízellátást kap. Hűtőben néhány napig frissen tárolható, fagyasztva pedig hosszú ideig megőrzi ropogós állagát és ízét.
Ne félj belevágni, mert semmi ördöngősség nincs benne

Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható.
Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.
További tavaszi kertészkedéssel kapcsolatos tippeket találsz Tavaszi kertészkedés: 8+1 fontos teendő a természetközeli kertben című cikkünkben. A palántázás sikerességéről is olvashatsz hasznos tudnivalókat, ha pedig a paradicsomtermesztés csínjára-bínjára vagy kíváncsi, akkor is érdemes ellátogatnod a Zöldbolt Magazin cikkeihez.