Miért érdemes a Lugas F1-hibrid paradicsomot választani?
- Egyenletes, fürtökben érő, közepes méretű termések
- Bőtermő és hosszú ideig terem, megfelelő körülmények között szeptemberig szüretelhető
- Jó betegségtűrő képesség, ellenálló a paradicsommozaik vírussal és egyes gombás betegségekkel szemben
- Szabadföldi és fóliás termesztésre is alkalmas
- Frissen fogyasztva és feldolgozva is kiváló, jól tárolható és szállítható
Hogyan termeszthető a Lugas F1-hibrid paradicsom?
-
Vetési idő és palántanevelés
- A magokat február-márciusban beltéren kell elvetni palántaföldbe
- 18-22°C-on csírázik, csírázási idő kb. 7-14 nap
- A palánták kiültetése május közepétől javasolt, a fagyveszély elmúltával
-
Fény- és talajigény
- Napfénykedvelő növény, amely meleg, napos helyen fejlődik a legjobban
- Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel
-
Gondozás és öntözés
- Mérsékelt, egyenletes öntözést igényel, kerülni kell a pangó vizet
- A növekedési időszakban tápoldatozás ajánlott a megfelelő terméshozam érdekében
- Támasztékot igényel, mert folyamatosan növő fajta
-
Szüretelés és felhasználás
- Júliustól szeptemberig folyamatosan érnek a termések
- Frissen salátákhoz, szendvicsekhez, hidegtálakhoz használható
- Főzéshez, szószok, paradicsomlé és lecsó készítéséhez is ideális
Milyen ételekhez ajánlott?
A fürtös paradicsom frissen fogyasztva salátákhoz, tésztákhoz, grillezett ételek mellé tökéletes. Befőzve szószokhoz, paradicsomléhez és pürékhez is jól használható. Édes, lédús húsa miatt kiváló alapanyaga mediterrán és magyaros ételeknek is.
Gyakran Ismételt Kérdések
Mekkora lesz a növény?
- Folytonnövő fajta, megfelelő támasztékkal akár 180-200 cm magasra is megnőhet.
Mennyi idő után hoz termést?
- A csírázástól számítva kb. 100-110 nap után kezd érni.
Alkalmas cserépben történő termesztésre?
- Nagyobb méretű edényben is nevelhető, ha elegendő napfényt kap.
Milyen betegségekre érzékeny?
- Erős betegségtűrő fajta, de a túlzott öntözést kerülni kell, hogy elkerülhető legyen a gyökérrothadás és egyes gombás betegségek.
Pár jótanács paradicsomtermesztéshez:
Akár kezdő paradicsomtermesztő vagy, akár már profibb, nézd meg tippjeinket, melyekkel egészséges növényekre és finom, bőséges termésre számíthatsz a balkonon, vagy a kiskertedben.

Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.
További tavaszi kertészkedéssel kapcsolatos tippeket találsz Tavaszi kertészkedés: 8+1 fontos teendő a természetközeli kertben című cikkünkben. A palántázás sikerességéről is olvashatsz hasznos tudnivalókat, ha pedig a paradicsomtermesztés csínjára-bínjára vagy kíváncsi, akkor is érdemes ellátogatnod a Zöldbolt Magazin cikkeihez.