Miért érdemes a Nero padlizsánt választani?
- Nagyméretű, fényes fekete termések, amelyek esztétikusak és jól tárolhatók
- Vastag húsú, kevés magot tartalmaz, így könnyen feldolgozható
- Szabadföldi és fóliasátras termesztésre is alkalmas
- Középkorai érésű, hosszú ideig folyamatosan hozza a terméseket
- Jó alkalmazkodóképesség és betegségtűrő képesség
Hogyan termeszthető a Nero padlizsán?
-
Vetési idő és palántanevelés
- A magokat február-márciusban érdemes beltéren elvetni, palántaföldbe
- 22-25°C-os hőmérsékleten csírázik, csírázási idő kb. 10-20 nap
- A palánták május közepétől ültethetők ki szabadföldbe vagy fóliasátorba
-
Fény- és talajigény
- Meleg, napos, szélvédett helyet igényel
- Laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj szükséges
-
Gondozás és öntözés
- Rendszeres, egyenletes öntözést igényel, kerülni kell a pangó vizet
- A virágzás és terméskötés időszakában tápanyag-utánpótlás javasolt
- Nagy termései miatt időnként támrendszerre lehet szüksége
-
Szüretelés és felhasználás
- Júliustól októberig folyamatosan szüretelhető
- A terméseket akkor kell leszedni, amikor héjuk fényes és kissé rugalmas
- Frissen sütve, grillezve, rakott ételekhez vagy krémekhez kiváló
Milyen ételekhez ajánlott?
A padlizsán ideális grillezéshez, rakott ételekhez, krémekhez és mediterrán fogásokhoz. Felhasználható muszaka, ratatouille, padlizsánkrém és más tradicionális padlizsánételek készítéséhez. Húsos állaga miatt vegetáriánus és vegán ételekben is tökéletes alapanyag.
Gyakran Ismételt Kérdések
Mekkora lesz a növény?
- Átlagosan 60-80 cm magasra nő, de jó körülmények között magasabb is lehet.
Mennyi idő után hoz termést?
- A csírázástól számítva kb. 120-140 nap után kezd érni.
Alkalmas cserépben történő termesztésre?
- Igen, ha legalább 30 cm mély edényben van és megfelelő napfényt kap.
Milyen betegségekre érzékeny?
- Jó betegségtűrő képességgel rendelkezik, de a túlzott öntözés és a hideg időszakok hátráltathatják a növekedését.
Ne félj belevágni, mert semmi ördöngősség nincs benne

Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.
Tudj meg többet a fenntartható otthon- és kertápolásról!
Szeretnéd madárbarát kertté vagy balkonná varázsolni az otthonod külső területét? Olvasd el a Zöldbolt 5 tipp a madárbarát kertért/balkonért című cikkét, amely praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogyan teremthetsz vonzó és biztonságos helyet a madarak számára a saját kertedben vagy balkonodon. Tudtad, hogy a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok, így például a méhek védelméért? A lakosság méhecskehotelekkel is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért cikkünk bemutatja, hogyan hozhatsz létre méhecskehoteleket, amelyek nemcsak a kerted látványát gazdagítják, de a természetes beporzást is elősegítik, így hozzájárulva a környezetünk védelméhez.