Miért érdemes a Perun koktélparadicsomot választani?
- Egyedi sárga körte alakú termések, amelyek különleges megjelenést kölcsönöznek az ételeknek
- Bőtermő fajta, amely hosszú tenyészidő alatt folyamatosan hozza a paradicsomokat
- Édes, lédús és enyhén gyümölcsös íz, amely salátákhoz, szendvicsekhez és díszítéshez is ideális
- Szabadföldi és konténeres termesztésre egyaránt alkalmas
- Jó betegségtűrő képességgel rendelkezik, ellenállóbb a paradicsomra jellemző betegségekkel szemben
Hogyan termeszthető a Perun koktélparadicsom?
Vetési idő és palántanevelés
- A magokat február-márciusban érdemes elvetni beltéren, tápdús palántaföldbe
- 18-22°C-on csírázik, a csírázási idő 7-14 nap
- A palánták kiültetése május közepén javasolt, amikor a fagyveszély már elmúlt
-
Fény- és talajigény
- Napfénykedvelő növény, amely meleg, napos helyen fejlődik a legjobban
- Jól szellőző, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj szükséges
-
Gondozás és öntözés
- Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, ügyelve arra, hogy a földje ne száradjon ki teljesen
- A vegetációs időszak alatt tápoldatozással fokozható a termésmennyiség
- Támasztékra van szüksége, mert folyamatosan növő fajta
-
Szüretelés és felhasználás
- Júliustól októberig folyamatosan érnek a termések
- Frissen fogyasztva, salátákhoz, szendvicsekhez és hidegtálakhoz kiváló
- Készíthető belőle sárga paradicsomszósz, chutney vagy akár aszalt paradicsom is
Milyen ételekhez ajánlott?
A Perun koktélparadicsom frissen salátákhoz, tésztákhoz, grillezett ételek mellé vagy önmagában fogyasztva is tökéletes. Édes ízének köszönhetően különleges ízt ad pizzáknak, leveseknek és szószoknak. Szárítva vagy olajban eltett formában hosszan eltartható.
Gyakran Ismételt Kérdések
Mekkora lesz a növény?
- Folytonnövő fajta, megfelelő támasztékkal akár 150-200 cm magasra is megnőhet.
Mennyi idő után hoz termést?
- A csírázástól számítva kb. 90-100 nap után kezd érni.
Alkalmas cserépben történő termesztésre?
- Igen, nagyobb méretű edényben is szépen fejlődik, ha elegendő napfényt kap.
Milyen betegségekre érzékeny?
- Jó betegségtűrő képességgel rendelkezik, de a túlöntözést kerülni kell, hogy megelőzhető legyen a gombás betegségek kialakulása.
Pár jótanács paradicsomtermesztéshez:
Akár kezdő paradicsomtermesztő vagy, akár már profibb, nézd meg tippjeinket, melyekkel egészséges növényekre és finom, bőséges termésre számíthatsz a balkonon, vagy a kiskertedben.

Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.
További tavaszi kertészkedéssel kapcsolatos tippeket találsz Tavaszi kertészkedés: 8+1 fontos teendő a természetközeli kertben című cikkünkben. A palántázás sikerességéről is olvashatsz hasznos tudnivalókat, ha pedig a paradicsomtermesztés csínjára-bínjára vagy kíváncsi, akkor is érdemes ellátogatnod a Zöldbolt Magazin cikkeihez.