A Ferenc József keserűvíz elsősorban kíméletes hashajtásra, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas.
Összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg.
A keserűsós gyógyvíz azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használható, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén.
A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből a szervezetbe, ezért célszerű a gyógyvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani.