Recept ajánlat:
Tönköly zsemle
Hozzávalók:
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TBL-300)
- 150 g fehér tönkölybúza liszt (TBL-70)
- 12 g friss élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 200 ml Víz
- 1 ek. burgonyapehely
- 2 ek lenmag
- 1 tk méz
- só
Elkészítés:
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a mézet, az olajat. A gép sütőedényébe kimérjük a liszteket és a sót, hozzáöntjük a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztjuk a lenmagot, majd a kész tésztát 12 db kis gombóckára osztjuk. Kiolajozunk egy 12 lyukú muffinsütőt, bele a kis gombócok, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nőtt), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkenjük a tetejét, amitől szép fényes lesz. Nagyon könnyű, finom péksüteményt kapunk.
A tönköly búzalisztet minden olyan termékhez ajánljuk, melyeket búzafinomlisztből készítesz.
A tönkölybúza hosszú kalászú, ma már csak elvétve termesztett gabonaféle, elnevezése német eredetű. Az egyik legsokoldalúbb gabona, a belőle sütött kenyérre nézve már nem is hallatszik büntetésnek, hogy valaki kenyéren és vízen él...
Tönkölybúzából is lehet teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is sütni. Előbbi olyan szép barna színű, mint azok a műbarna kenyerek, amelyeket malátával vagy más színezékkel tesznek divatos színűvé, ezzel drágábbá. Csakhogy itt a barna színt az el nem választott héj, a korpa adja, annak minden rost- és nyomelem tartalmával együtt.
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1331 kJ/315 kcal
Zsír: 2,31 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,49 g
Szénhidrát: 56,91 g
- amelyből cukrok: 3,06 g
- amelyből keményítő: 53,85 g
Rost: 8,16 g
Fehérje: 12,52 g
Só: 0,01 g
Minőségét megőrzi: a gyártástól számított 7 hónap.
Gyártó: Eccofood,
6300 Kalocsa, Határ út 1.