A tönkölybúza hosszú kalászú, ma már csak elvétve termesztett gabonaféle, elnevezése német eredetű Az egyik legsokoldalúbb gabona, a belőle sütött kenyérre nézve már nem is hallatszik büntetésnek, hogy valaki kenyéren és vízen él...
Tönkölybúzából is lehet teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is sütni. Előbbi olyan szép barna színű, mint azok a műbarna kenyerek, amelyeket malátával vagy más színezékkel tesznek divatos színűvé, ezzel drágábbá. Csakhogy itt a barna színt az el nem választott héj, a korpa adja, annak minden rost- és nyomelem tartalmával együtt.
A belőle készült fehér kenyér pedig ahhoz hasonló, amelyet hagyományos búzából készítenek. Belezete olyan rugalmas, mint ahogyan az a szabványban meg van írva. Ez a kenyér ugyanúgy napokig eláll, mint nagyanyáink kemencében sütött kenyere, barna változata még tovább, akár egy hétig is puha, élvezhető marad. A kenyérkészítés technológiája ugyanaz, mint a hagyományos búzalisztkenyéré.
Ami a tönkölybúza termesztését illeti, a szakemberek a növény igénytelenségét hangsúlyozzák. A tönkölybúza megél akkor is, ha hideg volt a tél, ha nem volt elég a csapadék.
Természetesen, ha termesztési feltételei nemcsak a minimumot érik el, hanem mindenből a maximálisat kapja a növény, akkor meghálálja a gondoskodást, akkor még több és még jobb minőségű a termés. Nagyon jól terem például istállótrágya által adott talajerő-utánpótlással, a kártevőkkel szemben pedig ellenálló.