A búzasikér a búzalisztből készült, rugalmas, duzzadásra képes anyag, amely nagyban hozzájárulhat a kenyérsütés sikerességéhez. A sikér a búzaliszt fehérjetartalmának egyik legfontosabb értékmérője. A sikér hozzájárulhat a kenyér vagy más péktermék sütés utáni magasságához. A sütés előtt a liszthez kevert búzasikér nagyban hozzájárulhat munkánk sikerességéhez. (Ajánlott mennyiség: 0,5 kg liszthez kb. 1 evőkanál.)
A szejtán, más néven búzahús, a búzalisztből készült, rugalmas, hússzerű anyag, amely nagyban hozzájárulhat a növényi alapú étrendben a fehérjebevitelhez. A sikérpor vízzel és fűszerekkel összekeverve főzve és/vagy sütve használható fel. vagy főzve kerül felhasználásra.Az íze olyan lesz, amilyen a fűszerezése: a szejtán önmagában szinte teljesen ízetlen, és nagyon jól felvesz bármilyen ízvilágot az indiaitól a mexikóiig.
Szejtán készítés - ajánlott recept videó:
@zoldbolt #szejtán #búzahús A szejtán igen magas fehérjetartalmú növényi alapanyag, ami búzasikérből készül. Kiváló hús-alternatíva, ha szeretnél vegán fogásokat kipróbálni, készítsd el velünk most! A recept egy igazi profitól, Kovács Zoltántól, a Napfényes étterem vegán séfjétől származik. Száraz hozzávalók: - 250 g búzasikér . 25 g finomliszt - 25 g rétesliszt - 25 g zabpehely - 20 g sós ételízesítő (lehet sima só is) - 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható) Nedves hozzávalók: - 400 ml víz - 2 evőkanál szójaszósz - 2 evőkanál olaj Elkészítés: A száraz hozzávalókat egy gömbölyű keverőtálba tesszük, majd jól elkeverjük. A vizet magasról hozzáöntjük, majd jöhet a szójaszósz és az olaj. Egyik kezünkkel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, közben forgatjuk a tálat. Ha az összes folyadékot felvette a massza, lefedve pihentetjük 1-2 órán át. Hűtőben lefedve akár másnapig is maradhat. A pihentetés után bő, forró, sós vízben 40-50 percig főzzük. Lecsepegtetve egy tálon hagyjuk a szeleteket kihűlni. Sokoldalúan felhasználható húspótlóként. Szeletelheted, kockázhatod kedved szerint, grillezheted, panírozhatod. Pörköltbe, gyrosba is teheted. Egy negyed szelet nagyjából két főre elegendő, így a többit lefagyasztva elteheted. Te mit készítesz el belőle? #szejtan #buzahus #veganuary #veganuar #veganuár #seitan #vegan #vegán #plantbased #növényi eredeti hang - Zöldbolt
Allergének a termékben:
glutén
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia |
1587 kJ (379 kcal) |
Zsír |
2 g |
-amelyből telített zsírsavak |
2 g |
Szénhidrát |
5,8 g |
-amelyből cukrok |
0 g |
Fehérje |
82 g |
Só |
0 g |
Felhasználási javaslat:
Felhasználható kenyérsütőgéppel vagy hagyományos módon készült pékáruhoz a liszt sikértartalmának növelésére. (Adagolás: 1 ek/500 g).
Búzahús készítése:
A búzahúsport meleg vízzel összekeverjük, így gumiszerű massza lesz. Cipókat formálunk belőle és min. 10 percig pihentetjük. Forrásban levő fűszeres vízbe dobva megfőzzük. Ha feljött a víz tetejére, kiszedjük és felszeleteljük. Tovább főzzük kb. 10 percig. Kihűlés után bepanírozva kisüthető, vagy egyéb "húsos" konyhatechnikával tovább feldolgozható.
Tárolás:
száraz, hűvös helyen
Milyen diétába illeszthető:
Vegán
Vegetáriánus