Az Erjesztett Élelmiszerek Egészségügyi Előnyei
Az erjesztett (fermentált) élelmiszerek népszerűsége évezredekre tekint vissza, régóta szerves része táplálkozásunknak, egészségre gyakorolt pozitív hatásuk nem megkérdőjelezhető.
A Kombucha Története és Származása
A kombucha Északkelet-Kínából, Mandzsúriából származik, és már Kr. e. 220 körül nagyra becsülték egészségtámogató hatása miatt. Kr. u. az V. században egy japán Kombu nevű orvos emésztési és bélproblémák kezelésére használta az italt - egyes feltételezések szerint az ő nevéből eredeztethető a kombucha elnevezés. A nedű a kereskedelmi útvonalak bővülésével először Oroszországban, később Európa-szerte is elterjedt. Az 1950-60-as években kezdték el vizsgálni svájci kutatók egészségre gyakorolt előnyös hatásait.
A Kombucha-Tenyészet
A kombucha-tenyészet egy olyan élő mikroorganizmus, amely számos élesztőgomba és számos baktérium együttéléséből, szimbiózisából áll. A tenyészetet SCOBY-ként is emlegetik, amely a Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast, azaz baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kolóniájából létrejött mozaikszó. A SCOBY-ból készül több más fermentált termék is.
A Kombucha Elkészítése és Összetevői
A kombucha teaként emlegetett nedűt cukrozott teafőzetben 10-14 napig fermentálják, és kiemelten figyelnek rá, hogy a káros mikroorganizmusok ne szaporodjanak el. Elkészítéséhez különböző teafajtákat és gyógynövényeket is felhasználhatnak.
A Fermentáció Jótékony Hatásai
Bár a gondolat, hogy gombákat és mikroorganizmusokat fogyasztunk, idegennek és sokak számára félelmet keltőnek tűnhet, de épp ebben, pontosabban a fermentációban rejlik a kombucha jótékony hatása. A fermentáció során az élesztőgombák és baktériumok számos hasznos anyagot alakítanak ki, amelyek pozitívan befolyásolják az egészséget.
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!